Τα νέα του Μουσείου

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας

για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@jmth.gr

Για τα σχολεία:

Προκειμένου να αποδίδει καρπούς η επίσκεψη σχολικών τάξεων στο Εβραϊκό Μουσείο, παρακαλούμε να κατατοπίζετε τους μαθητές στα παρακάτω σημεία και να τους ζητάτε να απαντήσουν στις πολύ απλές ερωτήσεις που ακολουθούν.


Η προεργασία αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση επίσκεψης στο Μουσείο. Παρακαλούμε να βεβαιώνετε την διενέργειά της.


Λόγω μεγάλου αριθμού σχολικών τάξεων αλλά και περιορισμών σε ό,τι αφορά τους χώρους και το προσωπικό του Μουσείου, κάθε σχολικό τμήμα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τους 30 μαθητές.


Η ξενάγηση των σχολείων διαρκεί 60 λεπτά. Στο τέλος της ξενάγησης μπορούν να τεθούν ερωτήσεις από τους συνοδούς και τους μαθητές. Από τους συνοδούς θα ζητηθεί να επιβάλουν στα σχολικά τμήματα απόλυτη ησυχία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ1. Ποιες είναι οι μονοθεϊστικές θρησκείες;

Η εβραϊκή, η χριστιανική και η μουσουλμανική


2. Ποια είναι η παλιότερη μονοθεϊστική θρησκεία;

Η εβραϊκή


3. Ποιο βιβλίο έχουν κοινό η εβραϊκή και η χριστιανική θρησκεία;

Την Παλαιά Διαθήκη


4. Τι είναι η Συναγωγή;

Για τους Εβραίους η Συναγωγή είναι ο Οίκος του Θεού και ο χώρος λατρείας Του, όπως είναι η εκκλησία για τους χριστιανούς.5. Τι διαφορά έχει ένας Έλληνας χριστιανός από έναν Έλληνα εβραίο;

Μόνον στη θρησκεία τους. Ο ένας πάει στην εκκλησία και ο άλλος στη συναγωγή.


6. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις ισραηλίτης και ισραηλινός;

Ισραηλίτης είναι αυτός που πιστεύει στην εβραϊκή θρησκεία, ενώ Ισραηλινός ο πολίτης της χώρας του Ισραήλ.

Παρακαλείται ο υπεύθυνος της επίσκεψης να στείλει e mail στη διεύθυνση info@jmth.gr με το οποίο να βεβαιώνει τη διενέργεια της σχετικής προετοιμασίας των μαθητών      Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των σχολείων για το  Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το 2014-15 οι σχολικές επισκέψεις ανήλθαν στον αριθμό των 2.922 μαθητών, από 79 σχολικές μονάδες, έναντι 2.078 μαθητών από 58 σχολικές μονάδες το 2013-14 και 549 μαθητών της περιόδου 2010-11. Δηλαδή, ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατά 40% έναντι της περσινής χρονιάς και κατά 32% μέσα στην τελευταία τετραετία.