Οι συλλογές του Μουσείου


 


Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης διατηρεί τις εξής συλλογές: Επιτύμβιες πλάκες από το κατεστραμμένο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο, οικοδομικά μέλη από συναγωγές που κατεδαφίστηκαν από τις γερμανικές αρχές κατοχής, θρησκευτικά αντικείμενα, παλαιά και σπάνια βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα, οικογενειακά κειμήλια, κετουμπότ, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα σχετικά με το Β.Β.Π., ιδιωτικές επιστολές, ενδυμασίες (19ος και 20ος αι.), υφάσματα, τραπεζομάντιλα, βιβλία καθώς και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων (ως το 1940).

Επίσης, το μουσείο διατηρεί τη μοναδική υφιστάμενη συλλογή προπολεμικών οικογενειακών και σχολικών φωτογραφιών, σχηματισμένη από δωρεές που συνεχίζονται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι απόδημοι Θεσσαλονικείς Εβραίοι από ολόκληρο τον κόσμο ή επισκέπτες του μουσείου δωρίζουν αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια, αλληλογραφία, έγγραφα των προγόνων τους κλπ., με την πεποίθηση ότι αυτά αποκτούν στο Μουσείο τη σωστή θέση.

Από το 2005 το Μουσείο συγκέντρωσε μέσα από ειδικό τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα μεγάλο αριθμό εγγράφων και άλλων τεκμηρίων σχετικών προς τις εβραϊκές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Χάρη στη βοήθεια έμπειρων συλλεκτών, όπως ο κ. Γιάννης Μέγας, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης διαθέτει σήμερα τη σημαντικότερη συλλογή επιχειρηματικών τεκμηρίων από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία άλλωστε μέχρι το 1940 οι εβραϊκής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις είχαν κυρίαρχη θέση.

Όλα τα παραπάνω αποκτήματα έχουν ενταχθεί σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, για τη διευκόλυνση των ερευνητών.

Τέλος, το μουσείο διαθέτει ψηφιοποιημένα αντίγραφα τοπικών εβραϊκών εφημερίδων, καθώς και των δωσιλογικών εφημερίδων της γερμανικής κατοχής.